Shoosmiths, Birmingham
Shoosmiths, Birmingham

The fast pace of growth in the Birmingham office of top 40 legal firm Shoosmiths initiated an office move to the city’s largest floor plate— 40,000 sq ft at Two Colmore Square. Mechanical Facilities worked alongside one of the foremost Interior fit out companies Claremont to provide a state-of-the-art client suite and open plan office for its 180 staff, bringing all staff onto one floor for the first time. The new office now gives Shoosmiths space for further growth and differentiates the practice in a highly competitive market. Effective acoustics management and ventilation and temperature control were required in this flexible space.

The Brief
Having outgrown their office of 11 years at 125 Colmore Row, Shoosmiths sought a new environment that would better represent the business and accommodate its growing team. Nurton Developments’ recently refurbished office building, Two Colmore Square was deemed the perfect location, as it allows Shoosmiths to have its whole team on one, open plan floorplate for the first time. The brief was to provide open plan working for Shoosmiths’ 180 staff and create a state-of-the-art client suite with the look and feel of a London law firm. Mechanical Facilities were asked to design and develop a fully flexible and controller mechanical solution within a very tight ceiling space and a very short fit out period of 14 weeks to allow the final fixtures and fittings to installed commissioned and ready for occupation.

The Result
The new environment supports a more collaborative and open style of working and expresses Shoosmiths’ brand values and working culture, helping to differentiate the practice in a highly competitive market. By working with a shell and core space, Claremont provided an office interior design and fit-out that was fully tailored to Shoosmiths’ requirements.
Flexibility is at the heart of Shoosmiths’ new office. The conference sized boardroom can be used as four individual meeting rooms or one large room, giving Shoosmiths the option to host larger seminars and client events, as well as individual meetings in the same space. High specification audio-visual solutions have been installed In each of the client suite’s 15 meeting rooms. The Ventilation and temperature control has been designed to meet these requirements and is controllable to meet the exacting requirements of Shoosmiths,

The open plan environment provides generously sized workstations for 255 employees, which provides in-built space for up to 35% team growth. Shoosmiths’ brand identity was incorporated throughout the interior design concept. Now on one level, staff work in an environment which truly reflects Shoosmiths’ culture of pulling together and being within reach and responsive. Two breakout areas provide invaluable space ‘away from the desk’ for collaborative working and informal get-togethers.
Office acoustics to all the mechanical services have been managed with an unprecedented combination of sound absorption and masking techniques and products to reduce noise, echo and reverberation including: slab-to-slab partitioning; double glazed meeting room walls and doors; electronic sound masking; cross-talk attenuators and furnishings with sound absorbent finishes and acoustic artwork.

Unboubtebly Claremonts refreshing approach to design and delivery of such a vibrant space contributed greatly to the success of the project, the quiet efficiency of Mechanical Facilities supported the delivery team all the way.

Project Details